Projekt: PRAXAGORAS KÖK

En vagn rullar in på ditt torg! I vagnen lagas det mat, och alla kan umgås utanför den. Vagnen dyker upp på fyra torg runt om i Stockholm i augusti och september. 

PRAXAGORAS KÖK är ett konst- och stadsutvecklingsprojekt skapat av konstnären och arkitekten Elin Strand Ruin. Konstnären och Stockholms stads evenemangsavdelning har utvecklat vidare projektet tillsammans.

Vagnen rullar in på ditt torg

Vagnen rullar under perioden in på David Helldéns torg i Hökarängen, Taxingeplan och Bredäng centrum. Datumen är oannonserade. Håll utkik på ditt torg! 

Vid vagnen kan du umgås

På varje ny plats får vagnen en lokal värd som bestämmer vad som ska lagas. Provsmakning är gratis, men måltiden avslutas med att du som besökare diskar din tallrik, bestick och glas. 

På trapporna som leder ned från köket och på möbler runt om finns plats för matgäster att spela spel och rita. Här kan de som har lagat maten vila när gästerna tar över disken och barnen leker i rutchkanan eller klossbassängen.

Projektets syfte

Projektets syfte är att lyfta de omvårdande sociala nätverk som finns i varje förort. Genom det mobila köket får vi glänta på dörren in till hemmets dagliga sysslor och sprida den varma atmosfär som finns där till torgen. Köket får ta plats i det offentliga rummet och fungera stärkande för människorna som bor i närområdet. 

Det sociala nätverk som finns runt familjer, deras grannar och vänner synliggörs. Därtill lagas fantastisk mat som ger en glimt av de rika resurser som finns innanför lägenheternas väggar.

Om konstnären Elin Strand Ruin

Elin Strand Ruin är konstnär och arkitekt och fokuserar på hur kvinnors sociala, omvårdande nätverk och funktioner kan stärka den offentliga miljön i socioekonomiskt utsatta områden. Hon undersöker hur man kan generera en ”annan” slags offentlighet i en privat sfär eller låta kvaliteter från hemmets domän bidra i offentligheten. Strand Ruin är bland annat utbildad vid Kungliga Tekniska Högskolan och Kungliga Konsthögskolan, och har medverkat och ställt ut på ledande konst, arkitektur och planeringsarenor i Europa under de senaste 20 åren.

Läs mer om Elin Strand Ruin på hennes webbplats.

Kontakt

Kontaktperson är projektledare Eva Widgren.

Kontaktuppgifter
eva.widgren@stockholm.se